ANALISIS FAKTOR – FAKTOR YANG MEMPENGARUHI TINGKAT PERMINTAAN DAGING AYAM BROILER OLEH RUMAH TANGGA DI KELURAHAN SEMOLOWARU (STUDI KASUS PASAR SEMOLOWARU)

  • Muhammad Fikri Zulhazmi Universitas 17 agustus 1945 surabaya
  • Bambang wiwoho Universitas 17 Agustus 1945 Surabaya

Abstract

Broiler chicken is one type of broiler that has high productivity, especially in producing chicken meat. According to economics, demand is the various types and quantities of goods and services demanded by buyers at various possible prices in a given period in the market. The writing design used in this study uses 1 dependent variable, namely demand and 7 independent variables, namely the price of boiler chicken meat, the price of chicken meat, the price of duck meat, the price of beef and the price of mutton, the number of families and income. The type of data used in this study uses primary data. Data was collected through questionnaires filled out by households while conducting research at Semolowaru Market, Surabaya. The sample in the study was 100. The data were analyzed using multiple linear regression statistical tests. The results of the t-test analysis showed that only the price of boiler chicken meat, the price of native chicken meat had a significant effect on the demand for boiler chicken meat. Meanwhile, the variables of duck meat price, beef price, mutton price, number of families and income have no significant effect on the demand for boiler chicken meat. The F test shows that the seven factors together can be said to affect the demand for boiler chicken meat. The results of the calculation of the elasticity of demand for boiler chicken meat obtained that the elasticity value of boiler chicken meat is 0.370, meaning that boiler chicken meat is inelastic

References

Adji, Wahyu, Suwerli dan Suratno. (2007). Ekonomi Untuk SMA/MA Kelas XI. Jakarta. Erlangga.

Al Arif, M. Nur Rianto dan Euis Amalia, 2010, Teori Mikroekonomi: Suatu Perbandingan. Ekonomi Islam dan Ekonomi Konvensional, Jakarta, Kencana

Amaliawati, Lia dan Asfia Murni. 2015. Ekonomika Murni. Bandung. Rafika. Aditama

Andriniawati Ni Luh (2018) Analisis Faktor-Faktor Yang Mempengaruhi Permintaan Daging Ayam Boiler di Provinsi Bali. Jurnal Ekonomi Pembangunan Universitas Udayana, [S.l.], p. 2011-2037, sep. 2018. ISSN 2303-0178.

Augustine, Y., & Kristaung, R. (2013). Metodologi Penelitian Bisnis dan Akutansi. Jakarta: PT. Dian Rakyat

Butarbutar, Gestry Romaito. 2017. Analisis Faktor-Faktor Yang Mempengaruhi Pendapatan Usaha Industri Makanan Khas Di Kota Tebing Tinggi. JOM Fekon Vol. 4 No.1

Didu, S., & Fauzi, F. (2016). Pengaruh Jumlah Penduduk, Pendidikan dan Pertumbuhan Ekonomi Terhadap Kemiskinan di Kabupaten Lebak. Jurnal Ilmu Ekonomi, 6(1).

Ghozali, Imam. 2013. Aplikasi Analisis Multivariat dengan Program IBM SPSS.Edisi 7. Semarang: Penerbit Universitas Diponegoro

Hidayati, Syafaatul. 2019 Teori Ekonomi Mikro. Unpam Press. – Tangerang Selatan

Kasdi, Abdurrohman. (2016). Permintaan dan Penawaran dalam Mempengaruhi. Pasar. Jurnal Bisnis dan Manajemen Islam.Edisi: Vol.4 No.2.

Kotler, Philip and Gary Amstrong. (2016). Prinsip-prinsip Pemasaran. Edii13. Jilid 1. Jakarta: Erlangga

Kotler, Phillip dan Kevin Lane Keller. (2016). Manajemen Pemasaran edisi 12 Jilid 1 & 2. Jakarta: PT. Indeks

Kusmuriyanto, Rusdarti. 2008. Ekonomi fenomena di sekitar kita. PT Tiga. Serangkai Pustaka Mandiri

Latmawati, dkk. (2017) Pengaruh Harga, Kualitas Produk, Selera Konsumen Terhadap Pembelian Ulang Beras Sipulau Di Kejorongan 3 Pangian Dengan Kepuasan Konsumen Sebagai Variabel Intervening (Studi Kasus Pada Toko Tuan Muda), Jurnal STKIP PGRI Sumatera Barat

Mankiw, Gregory 2003, Pengantar Ekonomi, Jakarta: penerbit Erlangga

Metrizal.2010. Broiler, sejarah dan perkembangannya. http://ornitologi.lk.ipb.ac.id/2012/04/06/ broiler-sejarah-dan-perkembangannya/.

Mujiyanto, 2011.Analisis Permintaan Daging Sapi Di Kota Manokwari.Skripsi. Pada Universitas Cenderawasih, Manokwari

Schiffman, Leon dan Kanuk, Leslie L. (2014). Perilaku Konsumen. Jakarta: Indeks.

Situmorang J.W. 2012. Keunggulan Komparatif Provinsi dalam Pembangunan Koperasi Studi dengan Metode “Revealed Comparative Advantage”. Jurnal Pengkajian Koperasi dan UKM, 7: 1-21.

Sugiyanto dan Romadhina (2020) Pengantar Ilmu Ekonomi Mikro Dan Makro. Yayasan Pendidikan dan Sosial Indonesia Maju (YPSIM) Banten.

Sugiyono. (2016). Metode Penelitian Kuantitatif, Kualitatif dan R&D. Bandung: PT Alfabeta

Sugiyono. (2017). Metode Penelitian Kuantitatif, Kualitatif, dan R&D. Bandung: Alfabeta.

Sujarweni, V. Wiratna. 2015. Akuntansi Manajemen. Yogyakarta: Pustaka Baru. Press.

Sukirno, Sadono. 2011. Makro Ekonomi Teori Pengantar Edisi Ketiga. Rajawali. Pers, Jakarta

Sukirno, Sadono. 2012. Makro ekonomi Teori Pengantar Edisi Ketiga. PT. Raja. Grafindo Persada, Jakarta

Sukirno, Sadono. 2013. Makro Ekonomi, Teori Pengantar. PT. Raja. Grafindo Persada, Jakarta

Suprapti.W. (2010). Perilaku Konsumen Pemahaman Dasar Dan Aplikasinya Dalam Strategi Pemasaran. Bali: Udayana University Press.

Supriyanto, Teguh. 2012. Analisis Tingkat Ketahanan Rumah Tangga Tani Desa Mandiri Pangan di Kecamatan Karanggede Kabupaten Boyolali [e-lib]. Surakarta: Universitas Sebelas Maret.

Tambunan, Tulus. 2012. Usaha Mikro Kecil dan Menengah di Indonesia. Jakarta: LP3ES.

Yusuf Muh, Haedar. dkk. 2015 Pengaruh Pendapatan Perkapita Terhadap Permintaan Kebutuhan Pokokok Masyarakat diKecamatan Wara Selatan Kota Palopo. Jurnal Ek

Yasin, Muhammad. "The Influence Of Profitability And Capital Structure On Company Value In Coal Sub-Sector Mining Companies Registered In Idx For The 2014-2017." Enrichment: Journal of Management 11, no. 2 (2021): 516-520.

Published
2021-11-29
Section
Articles