LAW OF RESEARCH DEVELOPMENT AND UTILIZATION OF FOOD RESOURCES IN THE FRAMEWORK OF STRENGTHENING FOOD SECURITY

  • Yovita Arie Mangesti Universitas 17 Agustus 1945 Surabaya
Keywords: ketahanan, pangan, sumber daya alam

Abstract

Abstract

Food security is a multidimensional problem that covers economic, social and legal aspects. This economic problem arises from the existence of commodity aspects in food resources that correlate with the social conditions of the community related to research and use of food, also to the law which becomes the guiding rule in its function to protect the constitutional rights of research and use of food. In this paper, the research covers food availability and affordability, while utilization covers production to food consumption. Availability and affordability of food needs have been done through food diversification, among others by genetic engineering, which then at the utilization level will result in acceleration of the food security program. The interdisciplinary approach results a humanist legal concept of research and utilization by not leaving human aspects and the survival of biological resources, so that in the research and utilization of food resources the existence of life values cannot be reduced by commodity factors. The strengthening of research regulations and the utilization of food resources is carried out by constructing legislation at the level of applicable Government Regulations with the revitalization of the Food Security Institution at the regional level that performs the function of controlling and evaluating research and food resources in the regions within the frame of humanity and justice.

Keywords: endurance; food; natural resources

Abstrak

Ketahanan pangan adalah masalah multidimensi yang mencakup aspek ekonomi, sosial dan hukum. Masalah ekonomi ini muncul dari adanya aspek komoditas dalam sumber daya pangan yang berkorelasi dengan kondisi sosial masyarakat terkait dengan penelitian dan penggunaan pangan, juga hukum yang menjadi pedoman aturan dalam fungsinya untuk melindungi hak-hak konstitusional penelitian dan menggunakan makanan. Dalam makalah ini, penelitian mencakup ketersediaan dan keterjangkauan pangan, sedangkan pemanfaatan mencakup produksi untuk konsumsi makanan. Ketersediaan dan keterjangkauan kebutuhan pangan telah dilakukan melalui diversifikasi pangan, antara lain oleh rekayasa genetika, yang kemudian pada tingkat pemanfaatan akan menghasilkan percepatan program ketahanan pangan. Pendekatan interdisipliner menghasilkan konsep hukum humanis penelitian dan pemanfaatan dengan tidak meninggalkan aspek manusia dan kelangsungan hidup sumber daya hayati, sehingga dalam penelitian dan pemanfaatan sumber daya makanan keberadaan nilai-nilai kehidupan tidak dapat dikurangi oleh faktor-faktor komoditas. Penguatan peraturan penelitian dan pemanfaatan sumber daya makanan dilakukan dengan membangun undang-undang di tingkat Peraturan Pemerintah yang berlaku dengan revitalisasi Lembaga Ketahanan Pangan di tingkat daerah yang melakukan fungsi mengendalikan dan mengevaluasi penelitian dan sumber daya makanan di wilayah dalam bingkai kemanusiaan dan keadilan.

Kata kunci: ketahanan; pangan; sumber daya alam

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biography

Yovita Arie Mangesti, Universitas 17 Agustus 1945 Surabaya
Fakultas Hukum

References

Abbas, N. 2009. Perkembangan Teknologi di Bidang Produksi Pangan dan Obat-obatan serta Hak-hak Konsumen, Jurnal hukum, 3 (16)

‘Adoption of Genetically Engineered Crops in the U.S.’, Economic Research Service, USDA.

Alberts, B., A. Johnson, J. Lewis, M. Raff, K. Roberts, P. Walter. 2008. Molecular Biology of The Cell. 5th Ed. Garland Science, USA. Pp 1268.

Amin, L dan J.M. Jahi. 2004. Ethical Aspects of Genetically Modified Organisms Release into the Environment. Malaysian Journal of Environmental Management, (5): 99 – 111.

Anwar, A. 2010. Penerapan Bioteknologi Rekayasa Genetik dibidang Medis Artanti, G.D., Hardinsyah, D. K. S. Swastika, dan Retnaningsih. 2010. Analisis faktor-faktor yang mempengaruhi penerimaan petani terhadap produk rekayasa genetika. Jurnal Gizi dan Pangan, 5 (2).

Astra Yuli Satyarini Sukendar, Amanda Raissa, Tomy Michael, Pengurangan Pekerja Anak Perempuan Di Lingkungan Pondok Pesantren, Mizan: Jurnal Ilmu Hukum, Volume 8 Nomor 2, Desember 2019 ISSN : 2301-7295 e-ISSN : 2657-2494.

Bani Indonesia, 2013.

BPS, 2013.

BPS Kalimantan Timur, 2013.

Consumer FDA. 2009-03-06.

Consumer FDA. 2009-03-06.

Dano, E. C. 2007. Potential Socio- Economic, Cultural and Ethical Impacts of GMOs: Pros-pects for Socio-Economic Impact Assessment. 3th World Network, Penang Malaysia.

E, Dano, ‘Potential Socio- Economic, Cultural and Ethical Impacts of GMOs: Prospects for Socio-Economic Impact Assessment’, TWN (ISBN: 978-983-2729-23-5), 3th World Network, Penang Malaysia, 2007, 32.

Gotlieb, K. F., and A. Capelle, Starch Derivatization: Fascinating and Unique Industrial Opportunities, Wageningen Academic Publishers, 2005.

Hileman, B. 1999. UK Moratorium on biotech crops. Chemical & Eng News MayHoef, A. M., E.J. Kok, E. Bowo, H.A. Kuiper, J. Keijer. 1998. Development and application of a selec-tive detection method for genetically modified soy and soy derived products. Food Add Contamin.

Https://www.bphn.go.id/data/documents/pkj-2011-15.pdf diakses 17 Februari 2020.

Https://www.samarindakota.go.id/website/ diakses 16 Februari 2019.

Jurnal Biologi Tropis. Vol. 14 No. 2 Juli 2014.

Kamle, S., A. Kumar, R.K. Bhatnagar. 2011. Development of multiplex and construct specific PCR assay for detection of cry2Ab transgene in genetically modified crops and product. GM Crops.

Karp, G. 2002. Cell and Molecular Biology: concepts and Experiments, 3rd Ed. John Wiley and Sons, New York.

Katadata.co.id dengan judul "Pengamat Minta Pemerintah Pikirkan Ketahanan Pangan di Ibu Kota Baru", https://katadata.co.id/berita/2020/01/15/pengamat-minta-pemerin-tah-pikirkan-ketahanan-pangan-di-ibu-kota-baru diakses 16 Februari 2019.

Michael, Tomy, ‘Humanity In The Enforcement Of Anti-Corruption Laws’, Jurnal Hukum Bisnis Bonum Commune, 2.2 (2019), 211.

Montaldo, 2006. Genetic engineering applications in animal breeding. Electronic Journal of Biotechnology.

‘No Title’ <https://www.samarindakota.go.id/website/> [accessed 10 February 2019].

Pengamat Minta Pemerintah Pikirkan Ketahanan Pangan Di Ibu Kota Baru’, Katadata.Co.Id <https://katadata.co.id/berita/2020/01/15/pengamat-minta-pemerintah-pikirkan-ketahanan-pangan-di-ibu-kota-baru>

Pramashinta, A., L. Riska, Hadiyanto. 2014. Bioteknologi Pangan: Sejarah, Manfaat dan Potensi Resiko. Review. Jurnal Aplikasi Teknologi Pangan.

Rekayasa Genetika. Makalah pada Seminar Pangan Rekayasa Genetika. Kolaborasi, Bogor.

Renstra Dinas Ketahanan Pangan Samarinda 2016-2021

Dinas Ketahanan Pangan Samarinta, 2015, Rencana Strategis Dinas Ketahanan Pangan.

Sudjadi, 2008. Bioteknologi Kesehatan, Kanisius, Yogyakarta.

Suwanto, A. 2006. Genetically Modified Organisms (GMOs): Keragaman Genetik dan Preferensi Manusia. Institut Pertanian Bogor.

Starch derivatization: fascinating and unique industrial opportunities, K. F. Gotlieb, A. Capelle, Wageningen Academic Publishers, 2005

Thompson, P. B. 1997. Food biotechnology’s challenge to cultural integrity and individual consent. Hastings Center Report.

Uzogara, S. G. 2000. The impact of genetic modification of human foods in the 21st century: A review. Biotechnology Advances.

Agorsiloku. 2006. Dampak Penggunaan Hasil Rekayasa Genetika. https://agorsiloku.word-press.com/2006 /11/13/. Diakses tanggal 10-1-2020.

Sutardi, 2007. Produk Pertanian Transgenik Belum Diyakini Aman. Pidato Ilmiah pada Pengukuhan Guru Besar Prof Sutard di Universitas Gajah Mada. http://www.ugm.-ac.id/id/. Diakses tgl 17-12-2020.

Badan Pusat Statistik (BPS). 2013. Sepuluh Bahan Pangan Yang Terus Diimpor. http://www.asiabusinessinfo.com/bahan-pangan-yang-terus-di-impor/. Diakses 20 Februari 2020.

Published
2020-07-06
Section
Articles